MOL MAGYAR KUPA DÖNTŐ 

 

  • A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a  MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében. A Fradi majdnem negyven percet játszhatott emberelőnyben és Varga Barnabás még egy büntetőt is lőhetett, de a remeklő Szappanos és a szervezetten játszó Paks nem hagyta magát, és végül drámai hajrával megnyerte a finálét. 

♦Bár a beharangozott telt ház nem jött össze, így is rekordot jelentő 51 900 néző volt kíváncsi a MOL Magyar Kupa döntőjére, amely ennek megfelelően remek hangulatban kezdődött a Puskás Arénában. A fővárosi drukkerek az egyik kapu mögötti lelátó első két szintjét zöld-fehér színekbe borították, egyúttal kirajzolódott a „Hajrá Fradi” felirat.

♦A meccs nagy ferencvárosi rohamokkal kezdődött, a válogatott Európa-bajnoki keretébe behívott Szappanosnak már az első percben dolga volt, Abu Fani lövésénél pedig ő is csak nézte, amint a labda elsüvített a jobb kapufa mellett. A paksi kapus az első tíz percben még védte Traoré lövését és ziccerét is. Ezt követően a Paksnak sikerült stabilizálnia a játékát, mert bár továbbra is fölényben futballozott a riválisa, de helyzetei már csak elvétve voltak. Fokozatosan egyre kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, a Paks először szűk félóra után veszélyeztetett, amikor Könyves bombáját Varga Ádám ütötte a keresztléc fölé.

Előbb egy büntető, aztán egy kiállítás

♦A Ferencváros majdnem mégis ebben a periódusban szerzett vezetést, ugyanis Szabó János kezezéséért a videobíró segítségével büntetőt ítélt Berke, de a gólkirály Varga Barnabás bal oldalra tartó lövését hárította Szappanos, majd a kipattanónál Traoré próbálkozását is. Szögletet követően pedig Varga remek fejesét tolta ki az ihletett formában védő Szappanos, akinek köszönhetően ugyan eredményben nem került hátrányba a Paks, létszámban viszont igen, mert a korábbi ferencvárosi játékos, Vécsei utolsó emberként fellökte a kiugró Traorét.

♦A második játékrész a fővárosi szurkolók pirotechnikai show-jával és az emberelőnyben futballozó csapatuk fölényével indult, utóbbi viszont teljesen meddőnek bizonyult, mert a kapujuk elé betömörülő paksiak szervezett védekezéssel őrizték a döntetlent. Térfélcserét követően a 62. percig kellett várni az első igazán komoly lehetőségre, de Varga Barnabás kiugrásakor ismét Szappanos védett bravúrral. Ezt leszámítva a fővárosi együttes teljesen hatástalan volt az óriási lelkesedéssel és önfeláldozóan védekező ellenféllel szemben.

♦A folytatásra ráadásul kiegyenlítődött a létszám, mert második sárga lapjával Abena is a kiállítás sorsára jutott, ugyanakkor ettől nem változott a játék képe: a Ferencváros támadott, a Paks védekezett. Egyik csapat sem tudott újítani a hajrára, csupán a fővárosiak előtt adódott egy újabb ziccer, de Traoré ezúttal sem tudott túljárni Szappanos eszén, Zachariassen pedig lesről szerzett gólt, így jöhetett a hosszabbítás.

„VEZETÉST SZERZETT A PAKS! Papp Kristóf fejesével 1–0! „

♦A ráadás elejét felpörgette a Ferencváros, próbált nagyobb iramot diktálni, azonban nem sikerült betalálnia, öt perc után rendezte a sorait a Paks, majd egy jobb oldali szöglet után Papp közeli fejesével váratlanul előnybe került. A Tolna vármegyei gárda ezt követően folytatta áldozatkész és hősies védekezését, mellyel rászolgált a történelmi diadalra, miután törekvéseit siker koronázta és Szappanos vezérletével megóvta kapuját a góltól 120 percen át, melyből 38-at emberhátrányban küzdött. A slusszpoén sem maradt el, mert az utolsó ferencvárosi szögletnél előrehúzódott Varga Ádám, így közvetlenül a lefújás előtt Haraszti üres kapus góllal koronázta meg a bajnokságban második helyen álló Paks egész éves remek teljesítményét.

„Őrületes jelenetek a Puskás Arénában: a 122. percben a paksi Haraszti Zsolt végleg eldöntötte a kupadöntőt! 2 – 0  „

♦A Paks története legnagyobb sikerét érte el, mert ez az első rangos trófeája – egyúttal a Magyar Kupa huszadik győztese -, miután 2011-ben a bajnokságban, két éve pedig a kupasorozatban lett ezüstérmes. Diadalával a következő idényben az Európa-liga selejtezőjében szerepelhet, míg a Konferencia-ligában a Fehérvár és a Puskás Akadémia indulhat majd a bajnokság alapján.

Fotó/ Paksi FC

Paksi FC–Ferencvárosi TC 2–0 (0–0, 0–0, 1–0)
Budapest, Puskás Aréna, 51 ezer néző. V: Berke Balázs

Gólszerző: 98′, Papp K. , 122’Haraszti

PAKS: Szappanos – Vas G., Kinyik, Lenzsér, Szabó J. – Osváth, Vécsei B., Papp K., Windecker (86′, Szabó B., 120′,Mezei Sz.) – Könyves N. (120′, Balogh B. a szünetben, Haraszti Zs.), Hahn (72′, Böde)

Vezetőedző: Bognár György
FERENCVÁROS: Varga Á. – Botka, Abena, I. Cissé, Civic (91′, Ramírez) – Ben Romdhane (56′, Kodro), Abu Fani, Maiga ( 59′, Loncar) – Marquinhos (83′, Zachariassen), Varga B. (83′, ifj. Lisztes K., 100′,  Szevikjan, ), A. Traoré

Vezetőedző: Dejan Sztankovics

Piros lap: Vécsei (38′, ) ill. Abena (76′, – második sárga lap után)

Forrás/ YouTube

„Nem volt egy egyszerű mérkőzés. Különösen a kiállítás szólt bele a forgatókönyvünkbe. Védekezés szempontjából jól rendeztük a sorokat, és próbáltuk kitolni az időt a döntetlennel. Le a kalappal minden játékosom előtt, Szappanos kiválóan védett, nagy szükség volt rá. A végén már megérdemelten nyertünk. A hosszabbításban már jobbak voltunk. A paksi futball történelmében ez egy nagy siker. Edzőként ez egy fontos állomás, de ez nem az én érdemem, hanem a csapaté, sőt, az egész klubé. A PAKSI FC húsz éve tartalmasan dolgozik, vezetői és játékos szinten is, én csak az utóbbi pár évben csöppentem bele. Ez egy megérdemelt siker, amit egy jól felépített és működtetett klub ért el, még akkor is, ha nincs szponzorunk” – így értékelte a kupadöntőt, Bognár György, a Paksi  FC vezetőedzője

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App