ORSZÁGGYŰLLÉS 2024-ES KÖLTSÉGVETÉS ZÁRÓSZAVAZÁS , 07.07, PÉNTEK

Az Országgyűlés  péntek délelőtt 121 igen, és 44 nem szavazattal elfogadta, ( tartózkodás nélkül ),  a 2024-es  költségvetésről szóló törvényt.

  • A költségvetési törvényjavaslat benyújtása előtt, Varga Mihály pénzügyminiszter, azt mondta a 2024-es költségvetés védelmi költségvetés , mert Magyarországnak jelen pillanatban a szomszédságában zajló háborús helyzet miatt, a költségvetésnek, biztosítania kell a biztonságot, megvédeni a magyar családokat,  az időseknek garantálni kell a nyugdíjat és megtartani a munkahelyeket.

 

Fókuszban a katonaság és a rezsicsökkentés!

Az idei költségvetésben a Honvédelmi részleg , több, mint 450 milliárd forinttal kap többet, mint idén ( 2023-as 842 milliárd Ft, volt a Honvédelemre szánt összeg). Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési tervezetében fő prioritást élvez a Honvédelmi Alap megerősítése.

Ezért a kormány kiemelt célként a Honvédelmi Alap megerősítésén keresztül megteremti a honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti hazánk fizikai biztonságát. A közel 1310 milliárd forintos Alapnak köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2024-ben meghaladják a GDP 2 százalékát. A kormány legfontosabb prioritása, hogy hazánk a háborús időkben is elkerülje a gazdasági visszaesést, a növekedés folytatódjon és megvédjük a 2010 óta létrehozott 1 millió új munkahelyet. A gazdasági növekedés mértéke 2024-ben, várhatóan 4 százalékos lehet. A kormány fenntartja azt a célját, hogy megőrzi az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, így 2024-ben 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra való csökkentésével számolunk. A brüsszeli szankciók miatt megugrott infláció mértékét az év végére egyszámjegyűre, majd 2024-ben éves szinten 6 százalékra csökkentjük„. , nyilatkozta a pénzügyminiszter

 

  • 2,9 százalékos hiánycél az idei 3,9 százalékról;
  • 66,7 százalék lesz a GDP-arányos adósságráta;
  • 6 százalék körüli szintre csökkentett infláció;
  • 4 százalék körüli GDP-növekedés.

Az államháztartás központi alrendszerének jövő évi kiadási főösszege 40 755 milliárd forint, a bevételi főösszeg pedig 38 240 milliárd forint. A hiányt 2514 milliárd forintban állapították meg.

 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELEMRE!

Rezsivédelmi Alap

 

„A nemzeti kormány gyakorlatához híven 2024-ben a legtöbb ágazat több forrásból gazdálkodhat, mint a megelőző évben. A kormány háborús időkben is megvédi a családtámogatásokat, a családi adórendszert, a családi adókedvezményeket, és a nyugdíjak vásárlóértékét. Jelentősen több forrás jut az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, valamint a béremelések forrásai is rendelkezésre állnak a büdzsében. Az inflációkövető nyugdíjemelés, és a 2022-ben visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj forrásai is biztosítottak. Így a nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege több mint 6540 milliárd forintra emelkedik jövőre, ami a költségvetés legnagyobb tétele” – írta a minisztérium.

Fotó/ Szokodi László ( Dr. Keresztes László Lóránt , LMP)

Az LMP képviselője a 2024-es költségvetés szavazása utáni felszólalásában, a kormány rossz vízgazdálkodási politikáját bírálta.

Ezek a döntések, azt mutatják, hogy a kormány , konkrétan lemondott a Magyarországon az ivóvíz  elleázás biztonságáról. A kormány lemondott továbbá a felszín alatti víz kincsünk megóvásáról. És egyenlőre a kormány folytatja Magyarország kiszárítását, Magyarország lecsapolását.” ,mondta a képviselő

Majd az ivóvíz rendszer ellátását biztosító cég rossz anyagi helyzetére is kitért, majd az ivóvíz minőségéről is beszélt. A képviselő a rossz állapotban lévő vízügyre fordított , nem fordított összeget hiányolta a költségvetési törvényből.

A 2024-es büdzsében, a héten elfogadott Státusz törvény után, a kormány az oktatásra több, mint 6500 milliárd forint támogatást biztosít, ennek hatását, majd a szeptemberi iskolakezdéskor észre vételezhetjük, mennyi pedagógus gondolja úgy. hogy ez számára megfelelő.

Cikk/ Szokodi László

Család támogatásra: 3300 milliárd Ft.

Nyugdíjkiadásra: 6500 milliárd Ft.

Babaváró támogatás: 226 milliárd Ft. 

Az, hogy a 2024-es költségvetési törvényt kell-e módosítani, majd a kormánynak, azt látni fogjuk, de vannak a  költségvetésben olyan kitételek,  részek, amik már most  javításra szorulnak.

 

 

 

 

 

 

 

Fotó/ Szokodi László

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App