Májusban kezdődnek, az érettségi, és szakmai vizsgák 

 

 • Május 4.-én, hétfőn szigorúbb feltételek mellett érettségi vizsgát tehet kb. 80000 diák,  Magyarországon. Idén ugyanis nem kötelező érettségizni, akik úgy döntenek, hogy nem akarnak májusban vizsgázni, azok ősszel tehetik majd le az érettségit. A jelentkezők április 21-ig visszavonhatták jelentkezésüket. Ezen felül, mivel a tavaszi érettségit csak végzős érettségiző diákoknak szervezik meg, a korábban megjelölt előrehozott, szintemelő vizsgák törlését nem kellett kérelmezni, azokat automatikusan törölték. A szigorításban az is szerepel egy helységben 10 fő vehet részt és meghatározott távolságra egymástól, szaktanár jelenlétében. Országosan ez nagy  szervezést igényel, mivel a vizsgázó létszámhoz több ezer pedagógust kell bevonni. A tanárok biztonságukra is felkészültek, de erről nem kaptunk ideáig információkat.

CIKK/SZAMY 

Infó vizsgázók részére:

Milyen lesz a középszint?

 • Középszinten összesen két darab feladatlapot kell majd megoldanotok 180 perc alatt. Az I. (45 perc) és a II. (135 perc) feladatlapon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatjátok. Először az I. feladatlapot oldjátok majd meg. A vizsgadolgozatokat a 45 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután kerülhet sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására.
 • Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. Az első feladatlap megoldására 45 perc áll rendelkezésetekre, vagyis ezen idő eltelte után e feladatok megoldására nincs tovább mód. Összesen 30 pontot szerezhettek velük.
 • A II. feladatlap megoldási időtartama 135 perc. Ez további két részre oszlik, melynek megoldása folyamatos, az adott időn belül nem korlátozott. A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz. A feladatok több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell megoldanotok, és csak ez a kettő értékelhető. Ezekkel összesen 70 pont szerezhető.
 • Fontos, hogy a három feladatból azt jelölnötök kell, melyiket hagyjátok ki tehát az erre a célra szolgáló négyzetben kell írnotok a feladatnak a sorszámát, melynek értékelése nem fog beszámítani az összpontszámába. Ezt a felügyelő tanárnak a vizsgadolgozat beszedésekor ellenőriznie kell. Amennyiben ez nem történt meg, és a választásotok a dolgozatból sem derül ki egyértelműen, akkor a nem értékelendő feladat automatikusan az utolsó feladat azaz a 18-as lesz.

Forrás: https://eduline.hu/

 • A szakmai vizsgákat is rendeznek májusban, azoknak akik iskolai rendszerű szakképzésben tanultak. Miniszteri határozat, itt : https://www.nive.hu/

A szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban letehető komplex szakmai vizsgákat tehát kizárólag írásbeli és gyakorlati vizsgák formájában szervezik meg. Az írásbeliket május 25. és május 29. között szervezik meg, a gyakorlati vizsgákat pedig május 4. és június 15. között bonyolítják le.

A szakoktató véleménye:

 • Egy szakmai vizsga legszebb része amikor, a vizsgázó,  vizsgabizottság előtt  bemutathatja az iskolai évek alatt megszerzett  tudását. A vizsga több részből tevődik össze, először írásban, teheti meg. Az elméleti  a szakmai rész mellett, számítások és vállalkozási ismeretekről is kell választ adni a feltett kérdésekre.
 • A következő rész a szakmai gyakorlati vizsga. A központilag kiadott gyakorlati feladatokat a kiválasztott gyakorlati helyen begyakorolva elsajátítva kell a bizottság előtt modulonként bemutatnia a vizsgázónak. 
 • Ez a gyakorlati vizsga szakmánként változhat, ami lehet egy modul is vagy több egymás után sorrendben bemutatott. Fodrász szakmai vizsga követelmény része a férfi hajvágás, női hajvágás, hajfestés modul. A felkészülési idő nagyon fontos a szakmai vizsgák során és most ez azért nagy hátrányt jelent a vizsgázóknak, hogy az utolsó hónapokban nem tudtak gyakorolni, a modelleken.
 • Amikor még én is aktívan vizsgáztattam fodrász növendékeket, Csongrád megyében, szegedi, szentesi, hódmezővásárhelyi szakintézetekben vettem részt, mint szakmai vizsga elnök, szakmai bizottsági tag, és szakoktatóként.
 •  Az utolsó szakmai vizsga, mindig a legizgalmasabb, legemlékezetesebb  a vizsgázók részére,  a sikeres vizsga  után megkaphatják a szakmunkás bizonyítványt és azután már saját maguk építhetik karrierjüket.

Kívánunk minden vizsgázónak, sikeres vizsgát!

Szokodi Academy 

 

 

A mai operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony kéréssel fordult, azon koronavírus – járványban megfertőződött betegekhez, akik már felgyógyultak.

„Nyolcvan levelet küldtem ki azok részére akiknek, súlyosabb tüneteik voltak, és alkalmassá válhattak arra, hogy termelődött elégséges mennyiségű ellen anyag a szervezetükben. Így lehetőséget is kaptak arra, hogy akik jelen pillanatban súlyos állapotban gyógyulóban vannak segítsenek rajtuk. Jelenleg 976 fő van kórházi kezelés alatt, közülük 49 fő van lélegeztető gépen, súlyosabb állapotban. ,- mondta Müller Cecília 

A mai napon 2649 fő a regisztrált beteg, sajnos 291 fő akik elhunytak, 516 fő gyógyult, Csongrád megyében újabb 2 fő fertőződött meg. A megyei diagramon Zala megyében növekedett a fertőzöttek száma jelentősen a mai napon, 89 főre nőt a  regisztrált betegek száma.

Szokodi Academy diagramok:

Diagram/SZAM:Szokodi L. , adatok: https://koronavirus.gov.hu/

 

 

Diagram/SZAM:Szokodi L. , adatok: https://koronavirus.gov.hu/

 

 

Diagram/SZAM:Szokodi L., Forrás adatok: Johns Hopkins CSSE

 

 

 

https://koronavirus.gov.hu/

 

 

Fotó/SZAMY:Szokodi L.

 

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App