U23-as Judo Európa-bajnokság

 

-Jól teljesített a magyar U23-as magyar válogatott a budapesti Judo Eb-n!

 

A Budapesten megrendezett U23-as Jodo Európa-bajnokságon a magyar válogatott, egyéniben, két ezüst és három bronzérmet szerzett, a magyar válogatott és a budapesti Eb-n először megrendezésre került vegyes csapatversenyben, bronzérmet szerzett. A magyar U23-as válogatott az éremtáblázat tizedik helyén végzett.

 

 

Az U23-as Európa-bajnokságok történetében először rendeztek vegyes csapatversenyt, a budapesti eseményen a magyar válogatott több bravúros győzelemmel bronzérmet szerzett!

A magyar válogatott négy egyéni éremmel (Vég Zsombor és Sipőcz Richárd ezüst-, Özbas Szofi és Tóth Benedek bronzérmes lett), három pontszerző helyezéssel (Kármán Andrea és Szegedi Dániel az ötödik, Sági Nikolett a hetedik helyen végzett), és a vegyes csapatversenyben megszerzett bronzéremmel összesen öt medált nyert a Ludovika Arénában megrendezett U23-as Európa-bajnokságon.

Az összesített éremtáblázat élén Oroszország (3, 2, 3) végzett az élen, Németországot (2, 3, 3) és a csapatversenyben is diadalmaskodó Grúziát (2, 2, 3) megelőzve. A mieink a két ezüsttel és három bronzzal az éremtáblán tizedikek lettek, a szerzett érmek számát tekintve pedig az ötödik legsikeresebb válogatott volt a miénk.

 

 

A magyar válogatott a negyeddöntőben Románia legjobbjaival mérte össze az erejét. Nem kezdődött jól számunkra a párharc, hiszen Farkas Szilvia elveszítette mérkőzését Ivanescuval szemben (0–1). Következett Sipőcz Richárd, akinek egyáltalán nem volt könnyű dolga a 100 kilogrammos Serban ellen, de végül a hosszabbításban sikerült ipponnal lezárnia a csatát (1–1.). Az 57 kilósoknál Kármán Andrea az egy súlycsoporttal könnyebb Pasca ellen már a mi javunkra billentette a mérleget, intésekkel győzött (2–1).

Fotó: MJSZ, Horváth György

Szeredás Botond ezen az Európa-bajnokságon már másodszor találkozott Bors Dumitrescuval, aki két nappal korábban meg is nyerte a 73 kilogrammosok küzdelmét. Az újdonsült Európa-bajnok ellen Botond közel állt a bravúrhoz, de végül hosszabbításban a rivális kapott pontot (2–2).

Következett Özbas Szofi az egy súlycsorttal nehezebb Moscalu ellen. A román lány ötödik lett az egyéni küzdelmekben, Szofi bronzérmes, óriási erők feszültek egymásnak. Szofi előnyt szerzett, ám Moscalu egyenlíteni tudott. Csakhogy volt még vazari a zsákban, ismét nálunk volt az előny (3–2)! Gőz Rolandra várt a feladat, hogy lezárja az izgalmas párharcot Cret ellen. Korábbi U23-as Európa-bajnokunk gyönyörű ipponnal be is húzta a mieink számára az elődöntőbe jutást (4–2)!

Fotó: MJSZ, Horváth György

Az elődöntőben a nagyon jó erőkből álló Grúzia válogatottja várt a mieinkre. Ezúttal a mieink kezdtek jobban, Sipőcz Richárd nagy riválisa, Inaneisvili ellen aranypontos csatában intésekkel csikarta ki a győzelmet (1–0). Kriza Anna a nála súlyosabb és jóval rutinosabb, olimpiai ötödik helyezett Liparteliani ellen két és fél percig tudta tartani magát (1–1), majd Szeredás Botond nem bírt a csapatversenyre beugró Kapanadzével (1–2).

Özbas Szofi ismét egy 70 kilogrammos Eb-ötödikkel csapott össze, hogy életben tartsa a magyar esélyeket, Szofi ezúttal is állta a sarat, s vazarival nyert (2–2)! Gőz Roland a Harazisvili elleni két szép akcióval visszavette a vezetést (3–2), de azt tudtuk, hogy a zárómeccsen hendikeppel indulunk, a nehézsúlyban Eb-ezüstérmes Somkisvilit kellett volna legyőznie Farkas Szilviának, ez nem sikerült (3–3).

Izgatottan vártuk a sorsolást, hogy melyik súlycsoportban kell újrázni, Fortuna pedig nem állt mellénk, a 73 kilogrammot dobta. Szeredás Botond ismét nekiveselkedett, több nagyon ígéretes indítást is bemutatott, de végül Kapanadze kaparta ki a gesztenyét az övéinek (3–4).

A bronzéremért Németország legjobbjai ellen léptek tatamira a mieink. Rögtön az első meccsen nagyon nehéz feladatot kaptunk, Kármán Andreának a friss Eb-ezüstérmes Bannenberggel kellett megmérkőznie. A mi Eb-ötödik helyezettünk két nappal korábban is összecsapott a német lánnyal, akit sajnos most sem tudott feltartóztatnia (0–1).

Szeredás Botond a negyedik mérkőzését vívta ezen a napon, de ez volt a legrövidebb, a német Thomas nagyon gyorsan behúzta a második győzelmet is csapatának (0–2). Özbas Szofit az 57 kilósok Európa-bajnoknője, Seija Ballhaus várta, aki ezúttal emberére talált. Szofi félidőben került vazaris előnybe, és már nem is hagyta kiénekelni a sajtot a szájából (1–2.) Gőz Roland súlycsoportja egyéni bronzérmese, Lenzzel csapott össze, s már az első fél percben vazarival jelezte, mennyi maradhatott benne a számára hamar véget ért egyéni küzdelmek során. Lenz csak egy percet tudott kihúzni az újabb vazariig (2–2)!

A 70 kilogrammos Czerlau Jennifer volt a „beugrónk” a nehézsúlyban, ahol a németek 78 kilós egyéni bronzérmesét próbálta megakadályozni a harmadik német pont megszerzésében. A hősiesen küzdő miskolci lány egy fejjel magasabb riválisa nagyon nehezen, több mint hét perces küzdelem végén tudott csak élni látható erőfölényével (pedig volt olyan pillanat, amikor csupán két másodperc hiányzott Jennifer leszorításos ipponjához!), így újra a németeknél volt az előny (2–3). Sipőcz Richárdra nehezedett a teher, hogy visszahozza a meccsbe a csapatot, de a győri fiatal bírja a terheket, hegyeket is megmozgat, ha kell. Legalább is Wittaseket alaposan megmozgatta, vazaris győzelmével megszerezte az egyenlítő pontot (3–3).

Fotó: MJSZ, Horváth György

A szerencse ezen a napon másodszor már nem pártolt el tőlünk, legalább is olyan súlycsoportot sorsoltak ki döntőként, amelyben komoly esélyünk nyílt megszerezni a győzelmet. Özbas Szofi másodszor is farkasszemet nézett Ballhausszal, és másodszor is behúzta a győzelmet (4–3)! U23-as Európa-bajnoki bronzérmes lett Magyarország csapata!

„Az induló csapatok közül bármelyikkel jók voltunk egy három-hármas döntetlenre, bíztunk abban, ha sorsolásra kerül sor, szerencsések leszünk. A románok ellen erre nem volt szükség, nagyon szépen helyt állt a csapat, a grúzok ellen nagy szükség lett volna rá, mert csodálatosan dolgoztak a gyerekek, a németek ellen kaptunk egy jó súlyt, meglett az érem” – vélekedett Toncs Péter női szövetségi kapitány.

A mieink közül Özbas Szofi, Sipőcz Richárd és Gőz Roland is valamennyi mérkőzését hozta. „Roland a rosszul sikerült egyéni verseny után bosszút akart állni mindenkin, vérengző vadállatként ment fel a tatamira, és nagyjából ez is jellemezte a teljesítményét, nem minden pillanatban volt letisztult, klasszikus judója, de nagyon hatékony volt. Nagyon szeretett volna bizonyítani, és nagyon örülök, hogy sikerült neki, ez valamennyire kárpótolhatja – mondta Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány. – Sipőcz Ricsit nagyon megviselte a tegnapi nap, a döntő nagyon kivette az erejét, de felszívta magát becsülettel. A grúz fiú nagyon erős volt, ellene egy taktikai győzelmet aratott, utána is hozta minden meccsét. Alapjában véve elvárható győzelmeket hozott, mert tudjuk, hogy mennyire zseniális judós.”

Forrás/ Magyar Judo Szövetség
Fotó: MJSZ, Horváth György

U23-as Európa-bajnokság,
Budapest, Ludovika Aréna

Vegyes csapatverseny:
1. Grúzia
2. Oroszország
3. MAGYARORSZÁG
3. Franciaország
5. Ausztria
5. Németország
7. Törökország
7. Románia

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App