MTI: 03.11 14:51

           Ma reggel rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolta a kormánynak az operatív törzs. Gulyás Gergely az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta: a koronavírus helyzettel kapcsolatos döntéseket meghozták. A miniszter szerint a rendszerváltás óta ilyen intézkedésekre nem volt példa.

Kifejtette, hogy a koronavírus-járvány három szakaszra bontható: vannak az egyedi megbetegedések, a csoportos megbetegedése és tömeges megbetegedések. Magyarországon továbbra is csak eseti megbetegedésekre van példa. A kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében.

Gulyás Gergely külön kérte a politikai élet szereplőit, hogy a kisstílű támadásokat hanyagolják, a vírus elleni védekezéshez összefogásra lesz szükség.

A kormány számára az emberi élet és egészség védelme az elsődleges, a gazdasági károk csak ezután érdekesek – fogalmazott. Ugyanakkor arra lehet számítani, hogy lesznek komoly gazdasági következmények is, a kormány igyekszik majd azokat minimalizálni.

Közölte: döntés született arról, hogy rendkívüli veszélyhelyzetet hirdetnek meg az ország területére.

A kormánynak a vírus elleni védekezéssel kapcsolatos döntései visszavonásig érvényesek, egyelőre nem lehet látni, mikor lehet vége a mostani állapotnak.

A veszélyhelyzet kihirdetése biztosítja a jogi lehetőségeket az eredményes védekezéshez. A következő napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, melyek tisztázzák a részleteket.

A megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző, és ezért nem indokolt az iskolák bezárása

– közölte. Viszont az egyetemi oktatás esetében a magas számú külföldi hallgatóra tekintettel intézmény látogatási tilalmat rendel el a kormány, az oktatásra csupán távoktatás keretében van lehetőség. Még ma megjelenik a rendelet az egyetemek bezárásáról. Bölcsődék és óvodák esetében az önkormányzatok dönthetnek korlátozó intézkedésekről – tette hozzá.

A tárcavezető ismertette:

 • Beutazási tilalom: Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából nem léphet be senki Magyarországra.

Arról is szólt, hogy a szlovén és az osztrák határon határellenőrzés lesz. A vonatokat, a buszokat és a repülőket is leállítják az előbb említett országokból. Ha az utazási tilalom alatt lévő országokból magyarok jönnek haza, ők automatikusan karanténba kerülnek – mondta Gulyás.

 • A 100 főnél nagyobb, zárt térben tartandó rendezvények, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásra kerülnek – jelentette be.

Ez nem vonatkozik az üzemek működésére. A bevásárlóközpontokra szintén nem vonatkozik a bezárás.

A határtalanul programot felfüggesztik, és egy évre felfüggesztik a magyar diákok államilag támogatott külföldi nyelvtanulását. A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet alatt nem kell meghosszabbítani – tette hozzá.

 • A 100 főnél népesebb sportesemények zártkapusak lesznek.                                                                                                                                                                    
  Budapest, 2020. március 11.
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs sajtótájékoztatóján.
  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

   

   

 

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App