UEFA LABDARÚGÓ  EURÓPA – BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG 2024 

Szokodi Academy Media az UEFA  labdarúgó – Európa-bajnokság hivatalos média partnere. 

Fotó/ Szokodi László

– Szegedi Borfesztivál és a Szeged Napja Ünnepségsorozat!

Borfesztivál, 6., nap!

A 28. Szegedi Borfesztiválra közel százhatvan borászat kínálja finomabbnál, finomabb borait. Ezt bizonyítja az is,  hogy az első öt napban, már több, mint tizezer látogatója volt a borfesztiválnak. A tegnapi 6., napon tartották a  idei borfesztivál eredményhirdetését, ahol  az is kiderült, hogy idén, Szeged város bora – díját, a Gedeon Birtok – Cabernet Sauvignon Rozé 2023- as bora nyert , valamint a legjobb vörösbor kategóriában Balla Géza – Feketelányka Sziklabor 2021 borát díjazta a szakmai zsűri. Az eredményhirdetést követően az időjárás is közbeszólt , „leszakadt az ég”, de volt egy -két kilátogató akit ez sem tántorított el, és  az ernyő alatt a immáron a díjnyertes borokat kóstolva folytatták zárásig a borozást.

Cikk/ Szokodi László

 

2024-ben a 28. Szegedi Borfesztivál borversenyének ez lett a végeredménye

  • Legjobb habzóbor: Szentpéteri Borpince – Methode Traditionelle Pezsgő 2021
  • Legjobb fehérbor: Günzer Tamás Pincészete – Bocor Chardonnay 2023
  • Legjobb rozé: Csanádi Szőlőbirtok – Cabernet Sauvignon Rozé 2023
  • Legjobb vörösbor: Balla Géza Pincészete – Feketelányka Sziklabor 2021
  • Legjobb desszertbor: Tolcsva-Bor Kft./ Sajgó Pincészet – Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013
  • Szeged város bora: Gedeon Birtok – Cabernet Sauvignon Rozé 2023
  • Társadalmi zsűri különdíja: Androsics Birtok – Chardonnay Sur Lie 2022

Forrás/ Szeged.hu

 

Fotó/ Szokodi László

 -Gedeon Birtok: – A családi  tradicionális borászat , és kultúra megőrzése.

Varga Árpád:

„Dédszüleim, nagyszüleim mind borászok voltak itt az izsáki térségben. Gyakorlatilag a borászattól néhány száz méternyire, a Gedeon dűlőben gyerekeskedtem. Édesapám ott művelte azt a kis szőlőt, amiből mindig megvolt egy jó 100 hektónyi háztáji borunk. Nem is volt kérdés, hogy nekem itt kell megmutatnom, mire is vagyok képes.”

Varga Árpád

Varga Árpád ma már 80 hektáron gazdálkodik, ötvözve a családban ellesett fogásokat, a felsőfokú tanulmányok során szerzett tudást és a személyes tapasztalatokat. Az Ágasegyháza és Izsák között meghúzódó birtokot 1999 óta fejleszti folyamatosan. Tradíció és modernitás – e két szó mindent elmond a törekvéseiről. A fajtaválasztékban hagyománytisztelete jut kifejezésre, mivel első sorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkozik, úgymint a Kunságban otthonra lelt Kövidinka, Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Kadarka és az Izsákhoz kötődő Sárfehér. A többféle könnyed hangszerelésű fehérbor mellett a rozéban és a gyöngyöző borban is szereti a változatosságot. Vonzódása a buborékhoz szakmai körökben közismert; az izsáki pezsgőgyárban szerzett pezsgőmesteri tapasztalatait nagyon jól hasznosítja a gyöngyöző borok és a könnyed, friss, kis buborékkal megtámogatott borok készítésénél. Aki kóstolni érkezik Izsákra, pontosabban a Gedeon dűlőbe, annak fel kell készülnie arra, hogy komoly tételsort kell megismernie., olvasható a borászat borászat hivatalos oldalán.

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App