Az UEFA fegyelmi bizottsága korábban a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben. A vizsgált diszkriminatív magatartás miatt az UEFA a következőket rendelte el elsőfokon:

– 3 soron következő, hivatalos UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;
– elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését;
– 100.000 euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

Fotó/Szokodi László

 

Az MLSZ – a rasszizmus elleni elkötelezettségének hangsúlyozása mellett – fellebbezett a döntés ellen, hiszen meggyőződésünk szerint a találkozókon jellemzően a 60 ezer néző sportszerű szurkolása volt tapasztalható. Ennek hitelt érdemlő bizonyítására részletes indoklást nyújtott be az MLSZ az UEFA döntéshozóihoz.

Ennek figyelembevételével az UEFA másodfokon szerdán mérsékelte a büntetést: három helyett két UEFA versenysorozatban rendezett hazai mérkőzést kell zárt kapuk mögött lejátszanunk – de a másodikat két évre felfüggesztette az európai szövetség.

Marco Rossi csapata következő UEFA által szervezett tétmérkőzéseit júniusban és szeptemberben fogja játszani a Nemzetek Ligája A-ligájában, így a kiszabott zártkapus büntetést is ekkor fogja letölteni. A Nemzetek Ligája sorsolása 2021. december 16-án lesz.

Egyben nyilvánosságra került a FIFA döntése a magyar-angol vb-selejtező mérkőzés kapcsán beadott fellebbezésre. A nemzetközi szövetség elsőfokon a pénzbirság mellett két mérkőzés zárt kapuk melletti megrendezését rendelte el, s a második találkozó esetében a végrehajtást felfüggesztette. Szerdán a FIFA másodfokon is megerősítette döntését, az MLSZ kéri a részletes indoklást.

Forrás/MLSZ

 

Borítókép/Szokodi László

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App