-Az UEFA, büntet, büntet, és büntet, de mi „SZURKOLÓK”, ettől megváltozunk

Bazdme….., te köcs…., cigá……takarodj a pályámról!

Hol lehet ilyet hallani?

Futballpályán! Miért?

A hét közben felgyülemlett sok kis apró düh kiengedésére a legmegfelelőbb esemény , egy kulturális futball mérkőzésre kilátogatni, ahol  a kedves szurkoló ki tudja önteni  magából azt a rahedli dühöt, ami egész héten felgyülemlett benne.

Ezt lehet-e tiltani, vagy sem?

Határozatot hozni azt biztos lehet és a  mostani UEFA döntés, sajnos ránk nézve magyarok számára, pont nem pozitív ítéletet született.

  • Mint ismeretes az Európa -bajnokság ideje alatt a magyar válogatott, hazai pályán játszhatott két mérkőzést a Puskás Arénában. Ezen kívül másik két mérkőzésnek is otthont adott a létesítmény, a Franciaország-Portugália csoportmérkőzésnek és a  Csehország-Hollandia nyolcaddöntő mérkőzésnek. A Puskás Aréna gyorsan a világ egyik legpompásabb arénájává vált az elmúlt évek alatt. A Puskás Aréna nem csak monumentális nagysága miatt lett hírek,  számunkra a hazai futball történelem Arénája is egyben. Az Arany csapat révén kezdődött a magyar futball  történelem, ami nem csak számunkra, de  a világon minden földrészen ismerté vált. A mostani Európa-bajnokságon hazai pályán pályára lépő magyar válogatott megmutatta, mennyire tud küzdeni, harcolni, gólt szerezni, és pontot szerezni a nagynevű ellenfelei ellen. Marco Rossi irányításával, egy új vonal indult el a válogatott felépítésében és játékában. Egy ország szurkolt most a magyaroknak ami azt jelentheti jó úton jár ez a csapat, még akkor is ha a 4. helyen végzett az,  „F”-csoportban két ponttal. De egy csapatnak nem csak stadion kell, hanem egy jó szurkoló tábor is akiknek nem csak  akkor kell a csapat  mellett állnia, amikor  jönnek az eredmények, hanem a nehezebb időszakokban is  a csapat mellett kell lenni. Ezzel nem is lenne baj, hiszen egy több tízezres szurkoló tábor mellett, idehaza milliók kísérik figyelemmel a csapatot. Bizony a világ egyik legerősebb és legszenvedélyesebb szurkoló táboráról beszélek. 

Fotó/Szokodi L.

ÉVEKKEL EZELŐTT:

Fotó/Szokodi L.

Volt, amikor úgy kellett pálya mellett, fotóznunk, a Magyarország-Románia  EB-selejtező mérkőzésen (2015 09-04), hogy a román szurkoló tábor végig köpdösőt mindenkit, aki előttük elment, sőt ők egymással is összeverekedtek.

ENNYI!

Lehet ennyivel letudni egy ilyen esetet vajon, kérdem én?

Nem !

De ha már itt tartunk, amikor Portugália ellen, Lisszabonban játszott a magyar válogatott Portugália ellen, (2017 03.25, VB-selejtező csoportkör), amit a portugál válogatott 3-0-ra megnyert. Itt meg kell jegyeznem a három napos lisszaboni tartózkodás alatt minden nap esett az eső.

A Benfica Stadionban rendezték a mérkőzést ahol több, mint ötven ezer szurkoló fér be, de nem is ez a lényeg, hanem a szervezők a magyar szurkolók többségének csak a második kategóriába  biztosította a  jegyeit.

HOPPÁCSKA! Ez is egy kicsit a kibasz…..  formája, nem?!

De ez után még azért tudtak a szervezők a magyar szurkolókba egy kicsit belerúgni, míg a saját honfitársaiknak 3, vagy 4 beléptető kapu volt, megnyitva addig a magyaroknak csak egy kaput biztosítottak a szakadó esőbe. Szétázva, felmászva a második emeleti szurkoló zónából is lehetett a magyar szurkolók buzdítását hallani.

HOPP! Köszönjük Portugália!

Fotó/Szokodi L.

Most az Európa-bajnokság ideje alatt az UEFA a Puskás Arénában megrendezett mérkőzések után vizsgálatot indított, a „szurkolók ellen”, mivel nem megfelelő viselkedés, diszkriminatív viselkedés… stb.

Valahol ez jogos is, hogy egy ellenőr végezze a munkáját, hiszen nagyon fontos, hogy a játékosok védelme érdekében meg kell tenni minden ov intézkedést, mert láttuk a döntőben az Anglia-Olaszország mérkőzésen egy dilis szurkoló is úgy szurkált a pályán, mintha egy mezőn majálisozott volna. Ne felejtsük el egy nagyon kedves sportoló, teniszező hölgy Szeles Mónika sajnos azért megsérült, mert egy örült szurkoló a közelébe tudott férkőzni, és a felépülése után már sajnos Szeles Mónika sem tudott olyan profin játszani, mint az a bizonyos eset előtt.

SZURKOLÓK!

Sok fajta szurkoló van. Van aki imádásig oda van csapatáért, vagy egy játékos iránt. Minden mérkőzésről feljegyzés, relikviákat vásárol és mindent tud az adott csapatról játékosról.

-Van olyan, aki csak a futballt imádja, ő a „Szurkoló”, számára elég egy mez vagy, sál és szurkol, legyen tél, vagy nyár ő a csapat mellett van, mindörökké.

-Van olyan, aki divatból szurkol, ő „divatszurkoló”, aki csak nagyobb eseményen látogat ki vagy, nézi meg a mérkőzést, és tartja magát a labdarúgás lexikonjának.

-Van olyan, aki a balhé kedviért megy ki, ő a „Gettó szurkoló”, és ő az a kisebb számú szurkoló tábor, akit ki kell szorítani a nézőterekről. Azért mert számára csak a balhé, a heccelés a verekedés, az emberek elleni uszítás ami a legnagyobb örömöt jelenti. Na ez a 10-20 fős tábor okozhatta azt, hogy most az UEFA eljárást indított és 3 soron következő mérkőzést zárt kapuk mögött kell lejátszania a válogatottnak, ebből egyet két évre felfüggesztett.  A zárt kapus mérkőzések  nem vonatkoznak a világbajnoki selejtező mérkőzésekre. Ezek a szurkolók azok, akik a mérkőzés után még ismeretlen néven, feltehetőleg ilyeneket írogatnak, nem törődve azzal mekkora kárt okozhat ezzel a rágalmazásokkal.

Mit lehet tenni?

Abban biztos vagyok, hogy könnyebb azt a 10-20 fős huligán szurkolót kitiltani a stadionokból, mint a több mint, hatvan ezres magyar szurkoló tábort megfosztani attól, hogy ne lássa csapatát élőben. Van  egy gyönyörű stadionunk amit a világon, immár mindenütt elismernek, köztük az UEFA is.

-Van egy kormányunk aki minden anyagi forrást biztosít ehhez.

Fel kell nőnie egy szurkoló tábornak is aki ezt segíti, hogy az UEFA által leírt dolgok ne történjenek meg a pályánkon, de ez csak együtt fog sikerülni, mert ha mi csak nézzük, hogy ez a pár csürhe ezt tegye, akkor mi is ugyan olyan bűnösökké válunk, és ne csodálkozzunk, ha a válogatott mellett nem csak,hogy üres stadion lesz, BL-döntőt sem fogunk tudni rendezni.

#csakegyütt

Csányi Sándor az MLSZ elnöke már kérte a szurkolókat, hogy szurkolókhoz méltóan szurkoljanak.

Link itt: Szurkoljunk, csak normális keretek között!

 

 

 

Az MLSZ honlapján megjelent teljes cikk itt:

 

1. Az UEFA Fegyelmi Bizottsága a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben. Az ún. objektív vétségek ügyében (pl. műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb.) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. Egyben értesítette a szövetséget, hogy a mindhárom mérkőzésen felmerült állítólagos szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálja.

2. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” meghatározása az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusa (1)-(2) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (1) Bármely… személy, aki bármilyen alapon, beleértve a bőrszínt, a fajt, a vallást, az etnikai származást, a nemet vagy a szexuális irányultságot, megsérti egy személy vagy személyek csoportjának emberi méltóságát…
14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot… büntetik.”

3. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” vétségének büntetését az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusának (2)-(3) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot minimálisan a stadion részleges bezárására büntetik.”
14.§ (3) Visszaesés esetén a következő fegyelmi intézkedéseket kell alkalmazni:
a) a második szabálysértést egy (1) zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzéssel és 50 000 euró pénzbüntetéssel büntetik;
b.) minden további szabálysértést egynél több zárt kapuk mögött lejátszandó mérkőzéssel, vagy a stadion bezárásával, mérkőzés törlésével, pontok levonásával és/vagy a versenyből való kizárással büntetik.”

4. A „Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás” esetében kiszabott fegyelmi büntetés elévülési ideje 3 év. A magyar válogatott 3 éven belül „Rasszizmus és diszkrimináció” vétsége miatt 2019. márciusában és 2019. szeptemberében kapott az UEFA-tól fegyelmi büntetést.

5. A Fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA Fegyelemi Bizottsága az egyes mérkőzéseken:

a) Magyarország-Portugália
– „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
– „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

b) Magyarország-Franciaország
– Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
– „Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

c) Németország-Magyarország
– „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
– „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt)

6. Az UEFA 2021. július 9-én megküldte a szövetségnek, később pedig nyilvánosságra hozta az összevont eljárásban hozott döntést, mely szerint
– 3 soron következő, UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;
– elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését;
– 100.000 euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

7. A 2021. őszi vb-selejtező mérkőzések nem számítanak UEFA-versenysorozatnak.

8. A Fegyelmi határozat – részletes kifejtést és indoklást tartalmazó – hivatalos teljes leiratát várhatóan egy héten belül küldik meg a szövetség számára.

Fentiek a Magyar Labdarúgó Szövetség által ismert tényekről szóló tájékoztatást szolgálják, nem tekinthetők jogi, sportszakmai vagy pénzügyi állásfoglalásnak.

Forrás: MLSZ

Borítókép/Szokodi László

2021 07.13

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App