• A vasárnapi operatív törzs sajtótájékoztatóján, Müller Cecília, megemlítette,  A VASÁRNAP AZ LEGYEN VASÁRNAP. Kapcsoljuk ki a tévét és telefont is , és legyenek számunkra vírusmentes percek, hiszen oly sokat hallunk naponta erről. Természetesen ilyenkor is figyeljünk a távolságtartásra!- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony.
  • Sokan meg is fogadták, volt aki futott, családok elmentek, biciklizni, de voltak akik az edzőtermet választották. Az elmúlt napokban több szegedi edzőterem újra nyitotta edzőtermét. Azt az edzőtermek ajtaján is nagy betűvel jelezve van, mindenkinek be kell tartani a szigorúbb előírásokat!
  • A hét első napján az operatív törzs sajtótájékoztatóján a koronavírus -járványban megfertőződött betegek közül, újabb 8 beteg hunyt el, így 280 főre emelkedett a hazai áldozatok száma, 83 új fertőzött, Csongrád megyében az elmúlt napokhoz képest jelentősen megnőtt 23 fő fertőződött meg. Most a megyében 86 fő a, koronavírussal megfertőzött betegek száma.

CIKK/SZAM:Szokodi L.

  • Müller Cecília elmondta: a koronavírus miatt eddig elhunyt 280 emberből 261 60 év feletti. Az idősotthonok és a kórházak leginkább kitettek a fertőzésnek, ott különösen fontos a védőfelszerelések helyes használata.
  • Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy megkapta a vérplazma terápiát az első magyar beteg. A veseelégtelenségben szenvedő illető egy háromnapos terápián van túl, állapota „reményt keltő”, azonban időre van szükség, hogy kiderüljön: mennyire eredményes a kezelés.
  • Közölte, több betegnél is terveznek vérplazma terápiát, és keresik, várják azokat, akik átestek a fertőzésen, egészségesnek érzik magukat és felajánlanák vérplazmájukat további kezelés céljából.
  • Müller Cecília a különböző maszktípusokról elmondta, az orvosi, sebészi szájmaszkok egyszer használatosak, ezeket jellemzően a műtéteknél használja az operáló team. Célja a beavatkozás során a beteg védelme. A speciális – ffp2, ffp3 – maszkok használata a viselőjét védi a kórokozóktól. Ezek jól zárnak, szorosan illeszkednek az archoz, így csak a maszkon keresztül történik a levegő beáramlása. A maszkon található szelep szűri a beáramló levegőt. Kilégzésnél ugyanakkor a maszkon lévő szelep kinyílik, így ha ezt egy nem egészséges ember viseli, akkor a tőle kiáramlott levegő nagyobb mennyiségben jut a levegőbe, ezért szigorúan tilos ilyen maszkot beteg embernek viselnie – hívta fel a figyelmet.
  • A szakember kitért a házi készítésű, pamut maszkok viselésére is. Mint mondta, oda kell figyelni ezek felvételénél is levételénél egyaránt. Ezen maszkoknak is takarnia kell az orrot, szájat, lehetőleg feküdjön fel szorosan az arcra. Felhelyezésük után hozzájuk nyúlni nem szabad, s a maszk felvétele előtt és levétele után is alaposan kezet kell mosni, és érdemes hatvan fok feletti hőmérsékleten kimosni ezeket.
  • Müller Cecília egyben felhívta a figyelmet, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a személyes távolság megtartását és a higiéniai szabályok betartását.
  • Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: eddig 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, nagyon különböző mértékben. Vannak nagyobb otthonok, több fertőzöttel, és van olyan is, ahol csupán egy-egy fertőzött van. Eddig a 25 idősotthonban összesen 64-en hunytak el koronavírussal összefüggésben.

Szintén kérdés kapcsán elmondta azt is, hogy három hajléktalanszállót tartanak nyilván, ahol igazolt pozitív esetek vannak. Az eljárás ezeken a helyeken is ugyanaz, mint minden más esetben – tette hozzá, tehát elkezdődött a kontaktkutatás és a szűrés is.

Müller Cecília arra, hogy hány egészségügyi dolgozó fertőzött meg, azt válaszolta: az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, és ez az arány megegyezik a nemzetközivel. Hozzátette: sokan már felgyógyultak a betegségből, és nem jelentkezett mindenkinél tünet.

Forrás: MTI

 

 

Diagram/SZAM:Szokodi L. , adatok: https://koronavirus.gov.hu/

 

 

Diagram/SZAM:Szokodi L. , adatok: https://koronavirus.gov.hu/

 

 

Diagram/SZAM:Szokodi L., Forrás adatok: Johns Hopkins CSSE

 

 

https://koronavirus.gov.hu/

Fotó/SZAM:Szokodi L.

 

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App