Kíváncsiak vagyunk véleményedre.

 

Mi történik, Donald Trump Amerikájában?

 

 

Minneapolisban, 05.25- én, egy afroamerikai  fekete férfit, George Floydot, rendőri ellenőrzés során, a rendőr a földön fekvő Floyd nyakára térdelve végezte a „rendőri intézkedést”. Eközben Floyd folyamatosan segítségért kiabált, de ezt a Floyd nyakán térdepelő rendőr kollégái is csak látványosan nézték. A rendőri intézkedés során a Floydot ért sérülések, annyira erősek voltak, hogy kórházba szállítás után George Floyd belehalt a sérülésekbe.

Így kezdődtek , a tüntetés sorozatok, amik először békés tüntetésnek indultak , majd erőszakba torkollott. Mára egy erősebb lázadó hullám arra sarkalja a többieket , fosztogassanak,, gyújtogassanak, és na hagyják magukat elnyomni.

Elnöki szimpátia is látszik, a volt amerikai elnök, a rendőri túlkapásról, és a járvány okozta kezelésről is kifejtette aggodalmát, Obama

– Bátorító látni a tömegtüntetéseket az Egyesült Államokban, mert ez azt jelzi, hogy változóban van a közgondolkodás a rendőri erőszakról – jelentette ki Barack Obama volt amerikai elnök .

Obama a koronavírus-járvány okozta válságról és a rendőri erőszakról szólva kiemelte: az elmúlt hetek történései rávilágítanak „az Egyesült Államokban tapasztalható strukturális problémákra”.
Obama üdvözölte a fiatalok aktivitását, dicsérően szólva arról, hogy megteremtettéka sürgősségnek azt az érzetét, amely egyszerre hatalmas és átalakító erejű”.
Úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány során felszínre bukott társadalmi egyenlőtlenségek sokak szemét felnyitották, azokét az amerikaiakét is, akik korábban hallgattak, mikor az afroamerikaiak hátrányos helyzetéről vagy diszkriminációjáról volt szó. „Bizonyos értelemben legalább annyira tragikus, amennyire nehéz volt ez az elmúlt két hét” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez „hihetetlen lehetőség is volt arra, hogy az emberek a mélyben húzódó folyamatokra is ráébredjenek”.
Majd kifejtette: az elmúlt időszak történései összefogásra ösztökélik az embereket, hogy méltóak lehessenek az amerikai értékrendhez.
Obama megismételte, hogy a mostani pillanat aktivizmusát ősszel az elnökválasztásokon kell kamatoztatni.
Az aktuális helyzetről szólva arra kérte az amerikai polgármestereket, hogy tekintsék át a rendőrségeik politikáját és gyakorlatát, az erő alkalmazását a rendőri intézkedések során, kötelezzék el magukat a reformok mellett. 

MTI

Ferenc pápa is elítélően beszélt az amerikai esetről:

„Nem tűrhetjük el a rasszizmus, a kirekesztés semmilyen formáját, nem hunyhatunk szemet felettük, minden emberi élet szent, és meg kell védenünk. De ki kell mondanunk azt is, hogy az utóbbi napok utcai erőszakcselekményei önpusztítók. Erőszakkal semmit nem lehet elérni, viszont sokat lehet veszíteni”

A cikkről bővebben itt forrás: Index: Ferenc pápa

A magánházakba betörő fosztogatókat le lehet lőni – fogalmazott Grady Judd, egy közép-floridai megye seriffje

Floridában is erőszakos tüntetők keveredtek ugyanis a békés demonstrálók közé, akik a durva rendőri intézkedésbe Minneapolisban belehalt afroamerikai George Floyd miatt mentek utcára. folytatás forrás BLIKK,  link itt: floridai tüntetés

– Az ügyben friss fejlemény a rendőrt, és három társát is letartóztatták.

– Súlyosbítják az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőr elleni vádat, és letartóztatási parancsot adtak ki a három másik intézkedő rendőr ellen is – jelentette be helyi idő szerint szerda délután Keith Ellison minnesotai igazságügyi tárcavezető.

Derek Chauvin, a Floyd nyakára térdelő, és ezzel a férfi halálát okozó rendőr ellen első fokú gyilkosság, míg három társa ellen bűnrészesség miatt emelnek vádat – jelentette be Ellison irodája.
Floyd családjának ügyvédje, Ben Cramp korábban arra kérte a hatóságokat, hogy a lehető legsúlyosabb tényállás miatt emeljenek vádat Chauvin ellen, és sürgette a három másik rendőr felelősségre vonását is. A gyilkosság helyszínén szerdán, nagy tömeg előtt elmondott beszédében Cramp hangsúlyozta: a 46 éves Floydot „megkínozták, halálra kínozták”.
A friss bejelentés után az ügyvéd közleményt adott ki, amelyben leszögezte: „fontos lépés ez az igazságszolgáltatás útján”.
Délután le is tartóztatták a másik három rendőrt: Tou Thaót, Alexander Kuenget és Thomas Lane-t, továbbá egymillió dollárra emelték Chauvin óvadékának összegét.
MTI

Fotó/SZAMY

A  rendőr a földön fekvő Floyd nyakára térdelve végezte a „rendőri intézkedést”. Eközben Floyd folyamatosan segítségért kiabált, VIDEÓ.

Forrás: CBS

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App