– Egy megcsalt szakma, a férfi fodrászat hanyatlása.

 

Fotó/ Szokodi László

Amikor, több mint  30 évvel ezelőtt levizsgáztam, én voltam a legboldogabb FODRÁSZ , a világon. Nagy álmokkal , tervekkel kezdtem neki a szakmának. Tudtam nem lesz egyszerű, hiszen akkoriban is ahhoz, hogy legyen egy vendégköröd, minden egyes vendégért meg kellett küzdeni. Nem volt könnyű, de tudtam a sok munka meghozza a gyümölcsét és ki tudok alakítani. Amit az iskolában a  tanáraimtól, gyakorlati oktatóimtól, szakmai kollegáktól tanultam az alapján tudtam, fel tudom  építeni azt ami a suli előtt csak álmaimban létezett. Eltelt sok-sok év azóta a szakma meghatározó szakembereként , ma úgy érzem, hogy a  férfi fodrászat hanyatlását látom, ehhez nagyban hozzájárult, hogy sok-sok szakbarbár „Barbershop”-borbély jelent meg a szépségiparban.

Ehhez az kellet, hogy itthon,  „CELEB”-nek tartott fodrászaink eladták ezt a gyönyörű szakmát, fillérekért!

Miért adták el? 

 

 

Erre  sajnos én nem fogok, tudni választ adni, de azokat, a „szakemberek”-et megkérdezném, akik , ebből azóta milliókat kasszíroztak. Ezen szakemberek, egy meghitt pillanatban, jókor, jó időben, a  Nemzeti Szakképzési Intézménynek , benyújtottak egy  új OKJ férfi fodrász képzési programot, amivel egy év alatt közel egy millió forintrét elvégezhető ez a szakma ami, régen három, négy évbe került,  ezen „szakemberek” , barber fodrásznak nevezik magukat.

Ők, nem férfi fodrásznak nevezik magukat, HÁLA! Hiszen összesen egy sablon gépelést tanulnak meg ezen időszak alatt , a o-ás átmenetet.

Ami szánalmassá teszi ezt a barber fodrászatot, hogy úgy adják elő, mintha ők lennének a „szakma királyai” lennének.

Hazugság, vagy marketing?

Az bizonyos, hogy a háttérben egy nagyon jól kialakított marketing áll, ami nagyon jól fölépített piramis rendszerben, tudja eladni az a sablonos frizurát. Abban viszont egyet kell értenünk, hogy az elmúlt években a férfi fodrászat trén is kialakult egy termék piac, ami nagyon dübörög . Sok-sok férfi elkezdte a szakáll, bajusz és hajápoló termékeket vásárolni , ami olyannyira kinőte magát, hogy az idei londoni Salon International kiállításon is több standon is a férfi fodrászok mutatták be alkotásaikat.

 

@dreclipperhands

WALKTHROUGH OF A FADE ???#haircutvideos #barber #barbervideos #haircut #satisfying

♬ original sound – D R E

 Mennyire vágjunk dupla O-ás átmenetet?

  • Mint, minden szakágban a férfi fodrász szakmában is alapszabályokra van felépítve a szakma. Ezek elsajátításához pár hónap nem elég, sőt erre az alapgyakorlati elmélet mellett, nagyon sok gyakorlati idő is kell. A kép is elárulja, hogy ez egy O-ás géppel feltolt „NO” átmenet nélküli frizurát látunk.

De mi lesz ezzel a több ezer Barber zseni fodrásszal, ha változik a férfi  frizura trend?

 

…….. folyt köv.

Borítókép/ Szokodi László

 

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App