FIFA LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2022 KATAR

Fotó/ Szokodi László

OLYMP, Premier Outlet Budapest

  • Az első 48 mérkőzés összesített látogatottsága több mint 2,45 millió (96%)

  • Az első FIFA World Cup™ minden kontinens csapataival a nyolcaddöntőben

  • A szurkolók, a csapatok és a média élvezik az egyedülálló kompakt természetet és a zökkenőmentes működést

Fotó/ Szokodi László

13 nap és 48 mérkőzés után a FIFA World Cup™ első alkalommal, amelyet a Közel-Keleten és az arab világban rendeznek meg, számos tényt és számot mutatott be, kezdve a 2,45 millió néző összesített stadionlátogatásával. Ez átlagosan 96%-os kihasználtságot jelent, és magasabb, mint a 2018-as kiadás megfelelő 2,17 milliós száma. A labdarúgó-világbajnokság történetének legnagyobb látogatottsága az 1994-es döntő óta a Lusail Stadionban volt, ahol 88 966 szurkoló volt szemtanúja az Argentína–Mexikó mérkőzésnek.

A pályán a labdarúgó-világbajnokság hűen tükrözte a labdarúgás megnövekedett versenyképességét, hiszen először minden kontinens csapatai jutottak be a 16 közé. Hasonlóképpen az AFC három csapata (Ausztrália, Japán és Koreai Köztársaság) kieséses szakaszba jutott – ez az ázsiai konföderáció versenyrekordja, amely korábban csak kettővel, 2002-ben és 2010-ben. Ugyanígy figyelemre méltó, hogy másodszorra két afrikai csapat (Szenegál és Marokkó) jutott a kieséses szakaszba – az utolsó alkalom 2014-ben.

Történelmet írt Stéphanie Frappart is, aki nemcsak az első nő lett, aki labdarúgó-világbajnoki mérkőzést irányított, hanem Neuza Back-kel és Karen Díaz Medinával megalkotta az első, csak nőkből álló triót, aki átvette a vezetést. Ghána ellen a portugál sztár, Cristiano Ronaldo újabb hihetetlen mérföldkövet ért el azzal, hogy ő lett az első játékos, aki gólt szerzett öt alkalommal a tornán. Számos mérkőzés vonzotta az év legjobb közönségét saját országában, és az Anglia–USA-mérkőzés a valaha volt legnézettebb férfi futballmérkőzés az amerikai televízióban.

„A csoportkör végeredménye azt mutatja, hogy több ország milyen mértékben szerezte meg az eszközöket a legmagasabb szintű versenyhez” – mondta Arsène Wenger, a FIFA globális futballfejlesztésért felelős vezetője. „Ez az ellenfelek jobb felkészülésének és elemzésének az eredménye, ami egyben a technológiához való egyenlőbb hozzáférést is tükrözi. Ez nagyon összhangban van a FIFA azon törekvéseivel, hogy globális szinten növelje a futball versenyképességét.”

Világtalálkozó Dohában

Ahogy tegnap este véget ért a csoportkör, a FIFA rajongói fesztivál egymilliomodik látogatóját fogadta. A hivatalos versenyhelyszínek mellett a dohai tengerparti sétány, a Corniche több mint kétmillió embert vonzott a torna kezdete óta, a hagyományos Souq Waqif piac pedig a világ minden tájáról érkező szurkolók újabb hotspotjává vált. Az uruguayi és koreai szurkolók büszkék lehetnek arra, hogy hatalmas, 131 decibelt értek el az Education City Stadionban játszott meccsükön – olyan zaj, mint egy élő rockkoncerten.

Az 1930-as bevezetés óta a legkompaktabb FIFA-világbajnokság a szurkolók, a csapatok és a média képviselői számára is előnyös, hiszen napi több meccsen és szórakoztató tevékenységen is részt vehetnek, miközben a műveletek továbbra is zökkenőmentesen zajlanak. A csoportkör során a dohai metró és a Lusail villamoshálózat 9,19 millió utazást bonyolított le, napi átlagban 707 032 utassal.

A két nemzetközi repülőtér kényelmesen fogadja a beáramló szurkolókat és csapatokat – eddig 2 millió Hayya (Fan ID) jelentkezés érkezett be, a lista élén Szaúd-Arábiából, Indiából, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Mexikóból érkezett szurkolók. a versenyek eddigi látogatottságának listája. Annak ellenére, hogy 24 csapat tartózkodik egymás 10 km-es körzetében, a példátlanul nagy lábnyom ellenére a játékosok és a hivatalos személyek 3321 alkalommal simán átigazoltak Dohában és környékén.

„Fantasztikus világbajnokság volt, úttörő alakokkal és emlékezetes pillanatokkal a pályán és azon kívül egyaránt. A rajongók elképesztően jól érzik magukat Dohában, és az egész világ izgalommal követi a tévében, ahogy minden nap új rekordok születnek” – mondta Colin Smith, a FIFA világbajnokság vezérigazgatója. „Amit egyesek kihívásnak tekintettek, azt mi lehetőségnek tekintettük. A csapatok, a média és a nézők több mérkőzést, több fesztivált, több futballt, több szórakozást élveznek – a kompakt lábnyom a legmodernebb infrastruktúra és az alapos működési tervek révén kényelmesen kezeli a látogatók beáramlását.”

„A rendező országgal együtt folyamatosan figyelemmel kísérjük és kezeljük a felmerülő helyzeteket, de a már elért számok és a csoportkörben örömteli és békés módon együtt ünneplő szurkolók magukért beszélnek – jó úton haladunk a siker felé. és felejthetetlen FIFA-világbajnokság.”

Tizenhat mérkőzés van hátra, és a házigazdák teljes mértékben azt akarják, hogy a globális parti Dohában és környékén folytatódjon.

Fotó/ Szokodi László

„A szurkolók, akik csatlakoztak hozzánk Katarban a tornán, karneváli hangulatot élveznek” – tette hozzá Nasser Al-Khater, a FIFA World Cup Qatar LLC vezérigazgatója. A futballon keresztül megvalósuló kulturális csere mindenki számára szívmelengető volt. Most már nagyon várjuk az izgalmas kieséses köröket, és még több ezer szurkolót üdvözölünk a világ minden tájáról, akik kedvenc csapatuknak szurkolnak egészen a döntőig a fenséges Lusail Stadionban, december 18-án.”

Forrás/ FIFA

Borítókép/ Szokodi László

 

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App