Négy napom Izraelben!

Úgy gondolom, ha valamerre  a világba járunk nyaralni,  üzleti  úton, vagy  csak megtekinteni egy ország nevezetességeit, illő feltérképezni,  hogy milyen magyar érdekeltség van az országban, városban.  Nem volt nehéz dolgom, mivel a gyors internet világában beírva a keresőbe, egyből kiadott egy éttermet, amelynek magyar tulajdonosi vannak, ők a Seres házaspár. Az étterem neve Tulip. Első napomat ennek az étteremnek a bemutatásával kezdem.

Ma már menetrend szerinti járatai vannak a Wizz Airnek Tel-Avivba. A repülőjegy árak nem vészesek, ha az ember időben megveszi, igaz oda kell figyelni, mert szombaton Sábát van, ez munkaszüneti nap zsidóknál.  Amikor leszállt a gépem a Ben Gurion repülőtéren, és a különböző átvizsgálásokon áthaladtam, amitől jobban tartottam, mint ami történt.

Mivel a webes felületeken sok olyan információ volt nagy ellenőrzések, motozások, faggatózások lesznek. Na, erről a részről egyből csak pozitívan tudok beszámolni, mert semmilyen drasztikus, vagy kellemetlenséget nem tapasztaltam. Áthaladva a zöld folyosón viszont meglepődve vettem tudomásul senki nem dolgozik, és zárva szinte minden bolt. Úgy képzeljétek el majdnem minden zárva volt, egy kávézó volt nyitva ahol kényelmesen elfogyasztottam első Tel-Avivi kávémat, itt már észrevettem, hogy nem hazai árak vannak. Elég drága kb.: 1200-1800Ft-ért tudunk egy cappuccinot meginni a városban ez az átlagos ár. A következő meglepetésem semmilyen tömegközlekedés nem üzemel, csak taxival tudsz bejutni a városba. Igen jól gondolod a taxi Izraelben elég húzós áron van, ha ki szeretnél látogatni erre nagyon, figyelj oda. Szünnapon csak arab taxisok vannak, igaz nagyon kedvesek. Én a belvárosba kb. 15000Ft-nak megfelelő összegért vitt be a taxis, de itt megemlítem visszafelé tömegközlekedéssel, vonattal jöttem ki a reptérre és az kb.: 1100Ft   volt. Ezért nem mindegy mikor érkezünk Izraelbe.

A repülőtérről egyből az első riport helyszínére látogattam el. A Tulip nevezetű éttermet Seres László és kedves felesége üzemelteti. Egy csendes utcában található. Az ajtón belépve egy magyar hang hangosan ezt mondja – : ….” Lacikám csak a szokásos Gulyást légy szíves!..” ezek szerint jó helyen járok.  

Kedves kiszolgálás és telt ház fogadott, amíg elfogyasztottam pár magyaros ételt. Egy pár perc erejéig a tulajdonos Seres László is leült mellém és mesélt az étteremről. A hatfős személyzet magyar származású és aznap egy új munkatárs betanítását is láthattam, miként kell felszolgálni és mire fontos figyelnie.  

Az étteremben sok magyar jár akik vagy még az 1956 után jöttek ki vagy a 90-es évek elején. Seres úr Kecskemétről érkezett és említette nem volt könnyű nekik megbirkózni a helyi sajátos bürokráciával, de mára már ez sokkal rugalmasabban működik. Sok vendéggel személyes kapcsolatot teremtettek, tudják kinek mi a kedvenc étele és mi a sajátos elvárása. A vendégek is szeretnek idejárni és a magyaros ízek gyorsan a kedvenc lett a környéknek, és a belvárosi Tel-Avivi részből is bejárnak ebédelni vagy vacsorázni.

S.L.: Immár több mint tíz éve működik a Tulip étterem, itt Tel-Avivban.

Ami az egyetlen magyar étterem, és erre nagyon büszke vagyok. Nagyon sok magyar étel megtalálható az étlapunkon, töltött káposzta, húsleves, somlói galuska, gulyásleves, palacsinta, gesztenyepüré és sorolhatnám az általam elkészített kimondottan hagyományos magyar étlapunkat. Ezért is amikor rendelnek sokszor recepteket ajánlok vendégeimnek, vagy elmondom miként kell elkészíteni az ételeket, hogy otthon is eltudják készíteni. Otthonról szerezzük be az alapanyagokat, és így itt Tel-Avivban is érezzük a magyar ízeket, és egy kicsit az otthoni hangulatot. Az itt élő embereknek a fűszeres ételek eleinte nehezen fogadták, de mára nagyon sokan visszajáró törzsvendégeink lettek.   

A kedves és barátságos magyar étteremben eltöltött pár órám alatt folyamatosan jöttek a vendégek. Ha Tel-Avivba jársz térj be a Tulip étterembe és kóstold meg a magyar ízeket. Utam következő állomása Jeruzsálem, Bethlehem, de az már egy következő beszámolóm lesz.      

Szokodi László

Tulip étterem:

Cím: Tel – Aviv

Yehuda ha-Levi St. 52, Tel-Aviv -Yafo

Izrael

Nyitva tartás:

Kedd:            11:00 – 21:00

Szerda:         11:00 – 21:00

Csütörtök:   11:00 – 21:00

Péntek:         11:00 – 23:00

Szombat:      11:00 – 21:00

Vasárnap:    11:00 – 18:00

Hétfő:           11:00 – 21:00

 

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App