„MEGGYALÁZOTT DEMOKRÁCIA”

 

A Magyar Nemzeti Múzeum a 2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján történt véres eseményekre a múzeum kerítésén elhelyezett fotókiállítással emlékezik. A 35 tabló a Múzeum körúti, a Bródy Sándor utcai, illetve a Múzeum utcai oldalon azt mutatja be, hogy az ünnepi nagygyűlés végén erőszakos és jogsértő tömegoszlatást hajtottak végre az azonosító szám nélküli, maszkos rendőrök. Állig felfegyverkezve paprikaspray-vel, gumilövedékekkel támadtak az ünneplő, védtelen emberekre, civilekre, járókelőkre.

Lovasrohamot indítottak, kardlapoztak, viperával verték az embereket, indokolatlan közelségből lövéseket adtak le testre, fejre, életre szóló vakságot okozva a gumilövedékekkel. Az embertelen bánásmód folytatódott a fogdában. A jogtalanul előállítottakat borzalmas körülmények között kínozták.
A közelmúlt történelmi eseményeinek megismertetése is feladata a Magyar Nemzeti Múzeumnak, ezért vállalkozott az 50. évfordulón készült fényképek bemutatására.

 

Fotó/Szokodi László ( A képen, Gulyás Gergely , Miniszterelnökséget vezető miniszter látható, aki a kiállítást megnyította.)

– A napokban kettős évfordulóra emlékezünk, ugyanis az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója úgy ment végbe, hogy az önmagában is okot ad az emlékezésre , mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

A megnyitó ünnepségen a L. Simon László , a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is beszédet mondott.

 

  • A múzeum főigazgatója L. Simon László közölte, hogy 2006 őszének szereplői továbbra is aktívak a magyar közéletben, ezért az a céljuk a kiállítással, hogy ráirányítsák a figyelmet arra, hogy a demokráciát közös felelősségünk megóvni. A múzeum vezetője kifejtette: az állandó tárlatok a rendszerváltásig ölelik fel a magyar történelem sorsfordító időszakait, pillanatait és emblematikus személyiségeit, azonban rá kellett jönniük arra, hogy

  • az elmúlt harminc évben is egy sor olyan esemény történt, amelyek méltók a történelem emlékezetére és a közösség figyelmére, még akkor is, ha ezek az események rendkívül negatívak.

  • Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője is felszólalt a kiállításon, és kiemelte, hogy a kiállított képek a 2006 őszén tapasztalt gyalázatnak az emlékei.

  • – Ezek a képek most olyanok, mint a röntgenképek és a gyógyításhoz most ezek is elengedhetetlenek. Mint kései, de még mindig bizonyító erejű látleletek

  • – tette hozzá. Lapunk főszerkesztője elmondta azt is, hogy akik akkor a rendőri osztagokat kivezényelték, máig itt élnek közöttünk, s még mindig a politika színpadán parádéznak.

Forrás/Magyar Nemzet

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App