A tizennyolc éves Sipőcz Richárd teljesítménye volt a nap egyik meglepetése


A győri nehézsúlyú judós kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, mindenki tudja róla, hogy óriási tehetség, de tulajdonképpen még csak a junior mezőnnyel kellene ismerkednie, hiszen a nehézsúlyban a legnehezebb „beérni“ a felnőttek közé.

Már az első meccsén, az idei marrakesi GP ezüstérmese, a kazah Kazbajev ellen sem számított esélyesnek, s ellenfele vazarival hamar meg is szerezte a vezetést. A fiatal magyar versenyző azonban nem adta fel, s fél perccel a vége előtt fordítani tudott!

Következett a kínaiak huszonhárom esztendős óriása, az egyébként nem kistermetű Sipőcz Richárdnál is egy fejjel magasabb, legalább kétméteres hústorony, Jüan Csao-tung hiába látszott sokkal nagyobbnak és erősebbnek, a SZESE judósa ismét remekelt, két és fél perc után a hátára dobta Jüant.A kétméteres kínain is kifogott a fiatal magyar


A kínai után jött a japán óriás, a tavalyi párizsi Grand Slam-győztese, a budapesti GP nehézsúlyú címvédője, Kaguera, aki ellen két és fél percen át ugyancsak nem látszott, hogy egy tizennyolc éves judós az ellenfele, Sipőcz Richárd remekül mozgatta, többször is megpróbálta eldobni. Csakhogy ezek a kísérletek rengeteg erőfeszítésbe kerültek, a fiatal magyar elfáradt, s végül Kaguera érvényesíteni tudta a papírformát.

A vigaszágon újabb bravúr következett, a szlovénok huszonhat esztendős versenyzője, Vito Dragic ellen. Sipőcz Richárd vazaris vezetését Dragic intésekkel próbálta megfordítani, de olyan hévvel tolta le a tatamiról reménységünket, hogy „beleszaladt a késbe“: Gyimes Nikolett tanítványa ipponnal harcolta ki a bronzmérkőzés jogát!

Ahogyan szombaton Özbas Szofi remek szereplésére, úgy erre sem sokan számíthattak: Sipőcz Richárd az oroszok hétszeres World Tour-érmesével, Anton Krivobokovval mérhette össze az erejét a nehézsúlyúak bronzmérkőzésén.

Már szinte meg sem lepődtünk rajta, hogy Sipőcz Richárd szerzett vezetést, lekontrázta az oroszt, de Krivobokov rövid időn belül válaszolni tudott. Még el sem kezdhettünk igazán izgulni, amikor a győri fiú újra megkontrázta ellenfele indítását és a hátára döntötte az oroszt. Igazi szenzáció, Sipőcz Richárd tizennyolc évesen és 124 naposan szerezte meg első GP-érmét, a férfiaknál csak három nála fiatalabb judósnak sikerült ez a sportág történetében!


„Ilyen fiatalként úgy gondoltam, az a legjobb, amit tehetek, ha kiadok magamból mindent, ez most sikerült. Nem gondoltam volna, hogy a nap végén a dobogóra állhatok. Reggel éreztem valami csodálatos bizsergést, ettől megnyugodtam, s utána teljesen gördülékenyen tudtam a feladatomra koncentrálni. A kínainál arra gondoltam, nem kis darab, de ezt a nagy falat meg kell mászni. A japán ellen az volt a taktikám, hogy csináljam erőből, amíg bírom, s ha addig sikerül valamit összehozni, akkor az jó lehet. A végére nagyon elfáradtam, de a szívem vitt előre, csinálni akartam végig, sajnos ez egy nagyon rutinos róka volt, csináltam egy nagy taktikai hülyeséget. A bronzmeccs belülről fantasztikus volt! Amikor visszatoltam a hátára az ellenfelem, egy kicsit úgy éreztem, hogy mindenki, aki kiabál nekem, buzdít, egy kicsit maga is nyomja vissza ezt a nem kis darab orosz fiút. Nagyon köszönöm mindenkinek!“Tóth Krisztián (jobbról) és a japán Mukai nagy csatát vívott


A többiek számára hamarabb véget ért az idei budapesti Grand Prix. Tudtuk például, hogy a 90 kilogrammos címvédő, Tóth Krisztián számára nagyon nehéz ágat adott a sorsolás, de az MTK Budapest világbajnoki ezüstérmese megtett minden tőle telhetőt. Amiután ipponnal legyőzte a kínai Hsziét, a tavalyi párizsi és oszakai Grand Slam aranyérmese, az aktuális japán bajnok Mukai következett.

Pánczél Gábor tanítványa jó taktikával támadta a japánt, aki nem igazán tudott mit kezdeni a magyar agresszív judójával. Aranypontos hosszabbítás következett, s már éppen arra figyeltünk, mennyire elfáradt Mukai, amikor Tóth Krisztián a kelleténél közelebb lépett hozzá, s a japán nem hibázta el a felkínált lehetőséget, meg sem állt a fináléig. Tóth Krisztián ezúttal helyezetlenül zárta a budapesti Grand Prix-t, amelynek így is a legeredményesebb résztvevője, két arany- és egy ezüstéremmel.Kordély Péter (szemben) orosz skalpot gyűjtött a GP-n


A 90 kilogrammosok között Tóth Apor (Miskolci VSC) és Kordély Péter (Kaposvári JK) is remekül kezdett, előbbi a brazil Assis, utóbbi az orosz Kamkojev ellen nyert az első meccsén. Tóth Aport a kétszeres Ázsia-bajnoki ezüstérmes kazah Bozbajev, Kordély Pétert pedig az orosz színeket azerire cserélő Tumaev ütötte el a továbbjutástól.

A 100 kilogrammosok között a tavalyi ifjúsági olimpiai bronzérmese, Vég Zsombor (Ceglédi VSE) is győzelemmel rajtolt, pechére az ukrán Hutcol elleni diadalt követően a japánok világbajnokával, Wolffal kellett összecsapnia. S bár állta a sarat, a papírformát nem sikerült felülírnia.


  
Cirjenics Miklós jó meccsekre alapozhat a folytatáshoz


Nagy reményeket fűztünk Cirjenics Miklós szerepléséhez: az Atomerőmű SE 100 kilogrammos judósa az elmúlt időszakban sokat kínlódott sérült jobb kezével, de ezen a vasárnapon már felcsillantott régi formájából: az üzbég Kurramovot ipponnal, a holland Snippét vazarival győzte le, mindkét összecsapáson meggyőző fölényt mutatott.

A negyeddöntőben a portugál Fonseca feltartóztatta a paksiak versenyzőjét, a vigaszági döntőben pedig igazi ki-ki meccset vívott a svédek kilencszeres World Tour-érmesével, Dvarbyval. A négy perces küzdelem során mindkét fél neve mellett feljegyeztek egy-egy vazarit, a hosszabbításban azonban a svéd bírta jobban idegekkel, s végül ő léphetett tovább.

A Grand Prix hetedik hellyel Cirjenics Miklós aligha elégedett, de a judója mindenképpen biztató a folytatásra nézve, ebből kell erőt merítenie.Kárpáti Emese (balról) a japán Aszahinával meccselt


A nőknél az ötből három indulónk is győzelemmel kezdett. A 78 kilogrammos Salánki Evelin (BHSE) perui, Tóth Fanni (KSI SE) kongói, Kárpáti Emese (Szatymazi SE) pedig indiai riválisán jutott túl, de a folytatás már nem sikerült, igaz, valamennyien jóval esélyesebb judóssal kerültek szembe: Salánki Evelin a vb-bronzérmes brit Powelltől, Tóth Fanni az Eb-bronzérmes koszobvói Kukától, Kárpáti Emese pedig a kétszeres világbajnok japán Aszahinától elszenvedett vereséggel vett búcsút a budapesti Grand Prix-től.

Az ötödik magyar GP végül nem hozott indulói rekordot (igaz, a tavalyi óriási létszámot nagyon nehéz lesz felülmúlni), de nem maradt el sokkal a csúcstól: 81 ország – valamint az IJF World Tour-sorozatban először résztvevő menekültek válogatottja – összesen 543 judóst indított.A legjobban a sportág őshazájából érkező válogatott teljesített, Japán öt arany- és három ezüstéremmel szerezte meg az első helyet az éremtáblázaton, megelőzve Brazíliát (2, 2, 0) és Koszovót (1, 2, 0). A mieink Karakas Hedvig, Ungvári Attila és Sipőcz Richárd bronzérmeivel a tizenötödik helyet szerezték meg a 82 válogatott között. Az összegzéshez tartozik még két ötödik (Csernoviczki Éva és Özbas Szofi), továbbá egy hetedik (Cirjenics Miklós) helyezés, amelyekre büszkék lehetünk.

         Fotó: Szokodi L.

 


Budapest Judo Grand Prix

FÉRFIAK

60 KG (43 induló)
1. Jeldosz Szmetov (kazah)
2. Boldbaatar Ganbat (mongol)
3. Tornike Tsjakadoea (holland)
3. Jang Jung-vej (tajvani)
5. Sarafugyin Lutfillajev (üzbég)
5. Francisco Garrigos (spanyol)
7. Guszman Kirgizbajev (kazah)
7. Li Ha Rim (dél-koreai)
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC),
MONORI DÁNIEL (UTE) és
VIDA ANDRÁS (Győri AC) helyezetlen

66 KG (42 induló)
1. Kherlen Ganbold (mongol)
2. Jeldosz Zsumakanov (kazah)
3. Sahram Ahadov (üzbég)
3. Mihail Puljajev (orosz)
5. Alberto Gaitero Martin (spanyol)
5. Tal Flicker (izraeli)
7. Erkhembayar Battogtokh (mongol)
7. Baruch Shmailov (izraeli)
BOROS BENCE (Kaposvári JK),
PONGRÁCZ BENCE (UTE) és
KOZMA ÁKOS (Kaposvári JK) helyezetlen

73 KG (60 induló)
1. Akil Gjakova (koszovói)
2. Georgij Jelkibajev (orosz)
3. Telman Valiyev (azeri)
3. Hikmatilloh Turajev (üzbég)
5. Gijoszdzson Bobojev (üzbég)
5. Ebinuma Maszasi (japán)
7. Alonso Wong (perui)
7. Georgiosz Azoidisz (görög)
UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE),
SZABÓ FRIGYES (UTE),
VÉGVÁRI MARTIN (Mogyi-Bajai JC) és
TÓTH BOTOND (Szegedi JSE) helyezetlen

81 KG (66 induló)
1. Tato Grigalasvili (grúz)
2. Joao Macedo (brazil)
3. UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE)
3. Ivajlo Ivanov (bolgár)
5. Shamil Borchashvili (osztrák)
5. Medickson Del Obre Cortorreal (dominikai)
7. Ruszlan Musszajev (kazah)
7. Didar Hamza (kazah)
RAJKAI RÓBERT (Százhalombatta),
TÓTH BENEDEK (Rákosvidéke Hajtós DSE) és
NERPEL GERGELY (Rákosvidéke Hajtós DSE) helyezetlen

90 KG (61 induló)
1. Nikoloz Sherazadishvili (spanyol)
2. Mukai Soicsiro (japán)
3. Ivan Felipe Silva Morales (kubai)
3. Beka Gviniasvili (grúz)
5. Iszlam Bozbajev (kazah)
5. Robert Florentino (dominikai)
7. Alekszandar Kukolj (szerb)
7. Komronsoh Usztopirijon (tadzsik)
TÓTH KRISZTIÁN (MTK Budapest),
TÓTH APOR (Miskolci VSC),
GŐZ ROLAND (MTK Budapest) és
KORDÉLY PÉTER (Kaposvári JK) helyezetlen

100 KG (42 induló)
1. Wolf Aaron (japán)
2. Grigori Minaskin (észt)
3. Simeon Catharina (holland)
3. Cso Gu Ham (dél-koreai)
5. Jorge Fonseca (portugál)
5. Joakim Dvarby (svéd)
7. CIRJENICS MIKLÓS (Atomerőmű SE)
7. Kirill Gyenyiszov (orosz)
OHÁT ZALÁN (Budaörsi SC),
VÉG ZSOMBOR (Ceglédi VSE) és
ÁRVAI PÉTER (Ceglédi VSE) helyezetlen

+100 KG (30 induló)
1. Or Sasson (izraeli)
2. Kaguera Kokoro (japán)
3. SIPŐCZ RICHÁRD (Széchenyi Egyetem SE)
3. Gela Zaalisvili (grúz)
5. Anton Krivobokov (orosz)
5. Bekmurod Oltibojev (üzbég)
7. Daniel Allerstorfer (osztrák)
7. Vito Dragic (szlovén)
KERSTNER RÓBERT (Veresi KE) helyezetlen

NŐK

48 KG (22 induló)
1. Tonaki Funa (japán)
2. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Julia Figueroa (spanyol)
3. Marina Csernyak (ukrán)
5. CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya)
5. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Li Ja-nan (kínai)
7. Jao Hsziong (kínai)

52 KG (31 induló)
1. Maeda Csisima (japán)
2. Fabienne Kocher (svájci)
3. Ana Perez Box (spanyol)
3. Andreea Chitu (román)
5. Majlinda Kelmendi (koszovói)
5. Eleudis Valentim (brazil)
7. Tetyana Levicka-Sukvani (grúz)
7. Larissa Pimenta (brazil)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE),
SZABÓ KATINKA (BHSE) és
KNETIG EMŐKE (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

57 KG (39 induló)
1. Rafaela Silva (brazil)
2. Nora Gjakova (koszovói)
3. KARAKAS HEDVIG (Honvéd-Kipex)
3. Sabrina Filzmoser (osztrák)
5. Miryam Roper (panamai)
5. Anna Borowska (lengyel)
7. Ivelina Ilieva (bolgár)
7. Lu Tong-jüan (kínai)
KOVÁCS KITTI (BHSE),
KÁRMÁN ANDREA (UTE) és
VARGA BRIGITTA (KSI SE) helyezetlen

63 KG (33 induló)
1. Doi Maszako (japán)
2. Ketleyn Quadros (brazil)
3. Jang Csün-hszia (kínai)
3. Maylin Del Toro Carvajal (kubai)
5. ÖZBAS SZOFI (Ceglédi VSE)
5. Prisca Awiti Alcaraz (mexikói)
7. Dena Pohl (német)
7. Amy Livesey (brit)
KATZENMAJER KÍRA (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

70 KG (35 induló)
1. Gemma Howell (brit)
2. Maria Bernabeu (spanyol)
3. Elizavet Telcidu (görög)
3. Kelita Zupancic (kanadai)
5. Maria Portela (brazil)
5. Miriam Butkereit (német)
7. Alice Bellandi (olasz)
7. Nihel Landolsi (tunéziai)
LŐRINC RENÁTA (UTE) helyezetlen

78 KG (24 induló)
1. Mayra Aguiar (brazil)
2. Szato Ruika (japán)
3. Kaliema Antomarchi (kubai)
3. Natalie Powell (brit)
5. Patricia Sampaio (portugál)
5. Ma Csen-csao (kínai)
7. Karen Stevenson (holland)
7. Loriana Kuka (koszovói)
SALÁNKI EVELIN (BHSE) és
TÓTH FANNI (KSI SE) helyezetlen

+78 KG (22 induló)
1. Tomita Vakaba (japán)
2. Nihel Csikruhu (tunéziai)
3. Idalys Orthiz (kubai)
3. Jan Vang (kínai)
5. Beatriz Sousa (brazil)
5. Aszahina Szara (japán)
7. Rochele Nunes (kubai)
7. Maria Suelen Altheman (brazil)
SZIGETVÁRI MERCÉDESZ (Mogyi-Bajai JC),
KÁRPÁTI EMESE (Szatymazi SE) és
NAGY KITTI (Szatymazi SE) helyezetlen

Forrás: Magyar Judo Szövetség 

Borítókép/ Szokodi László

https://szokodiacademy.hu/hirek/

 

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App