Francia labdarúgó-bajnokság , Ligue 1., 11., forduló

Marseille-i szurkolók!

 

  • A francia labdarúgó-bajnokság, Ligue 1.), 10., fordulójában, két nagy rivális csapat a fővárosi PSG csapata hazai pályán fogadja a Marseille csapatát. A mérkőzést a rendőrség , 4-es kiemelt biztonsági szintre sorolta. Ami azt jelenti, hogy a Marseillei-szurkolók távolétében fog lezajlani a mérkőzés. 

Statisztika:

Az utolsó 48 mérkőzést tekintve a párizsi csapat áll jobban, 24 győzelem, ebből , 15 otthoni, 13 döntetlen , és 11 Marseille győzelem.

Társadalmi hatások

A Marseille-t még 1892-ben alapította rögbi klubként René Dufaure de Montmirail, egy francia katonatiszt fia, és csak 10 évvel később fogadták el a labdarúgást,  a munkásosztályok sportját -,elsődleges sportágukká.

 

A PSG a Paris FC-től való elszakadás részeként jött létre mintegy 78 évvel később, amikor 20 000 szurkoló segített egy új fővárosi klub létrehozásában – a francia történelemben először segítettek szurkolók profi futballklub alapításában.

 

Kissé ironikus tehát, hogy a csapatok az ellenkezőjét képviselik: a PSG az északi politikai és pénzügyi főváros csapata, a Marseille pedig a tartományi déliek népi klubja.

 

Aranykorszak

 

Az 1989 és 1998 közötti évtizedben a PSG és a Marseille megnyerte a fent említett két Európa-bajnoki címet, valamint öt Ligue 1 Uber Eats-bajnokságot, négy Coupes de France-t és két Coupes de la Ligue-t.

 

A korszak marseille-i csapata olyanokkal büszkélkedhetett, mint Didier Deschamps, Marcel Desailly, Rudi Voller és Alen Boksic, míg a PSG-ben Rai, George Weah, David Ginola, Youri Djorkaeff és mások. Mindkét korszakot a francia futballtörténelem egyik legjobb csapatának tartják.

A mérkőzés előtt Christophe Galtier a PSG vezetőedzője válaszolt a sajtó kérdéseire.

 

Marseille-ben születtél. Milyen érzés átélni ezt az első klasszikust PSG edzőként?

(a címerre mutat) A PSG edzője vagyok. Büszke vagyok rá, nagyon boldog, szerettem volna. Ez a két csapat jó formában van. Ez egy olyan játék, amelyre mindenki vár. Nagyon koncentrálok arra, amit ezen a meccsen a helyére kell tennünk. Játssz egy nagyszerű mérkőzést, határozd meg az iramot, nyerj, hogy büszkék legyenek szurkolóinkra. Ők állnak a csapatunk mögött. Gondoskodunk arról, hogy élvezetessé tegyük számukra a játékot, hogy büszkék legyenek. Nagyon boldog és nagyon büszke leszek a kispadon.

„A stábommal 4 védőre való átállással gondolkodunk”

Meglep a PSG edzői szerepköre körüli nyomás?

Megmértem a nyomást, amikor PSG edző vagy. nagyon ki vagyok szolgáltatva. Ez mindegy, ezúttal nagyon különleges. Ez minden nap (A szerkesztő megjegyzése: üzlet) . Amikor a játéktervet készítem, biztos, hogy lesz új elem… Ez számomra nem nyomás, hanem bosszantó. Bosszantó, hogy nem beszélek a munkámról. Szenvedélyem a futball, gondoskodni arról, hogy a lehető legtöbb mérkőzést megnyerjük. Figyelem, hogy ez mit jelent a csoportomon, a játékosaimon, a csapatot körülvevő környezeten. Amikor rájövök, hogy ez nem zavarja őket, az megnyugtat.

Borítókép/ Szokodi László

Francia kosárlabda bajnokság

10:16 15:00 Párizs – Monaco , ÉLŐ-ben

Francia labdarúgó-bajnokság 

10.16 PSG – Marseille , ÉLŐ-ben

Párizs , Parc des Princes 20:45

 

# Csapat LM Gy D V RG KG GK P

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App