FIFA LABDARÚGÓ – VILÁGBAJNOKÁS 2022 KATAR

Az idei katari labdarúgó-világbajnokság nem csak az időpontja miatt lesz különleges. Mint ismeret idén nov, 21-én kezdődik és dec. 18-án zárul a labdarúgó vb.  Az idei katari rendezésű labdarúgó vb-nek helyszínt adó Közel-Keleti muszlim ország vallási és kulturális törvényei  miatt, is FONTOS , hogy, mielőtt bárki is kiutazna, érdemes áttanulmányozni, mire kell odafigyelni. A szurkolóknak legyen az szexuális beállítottság,( nem megfelelő ruházat),  vallási, politikai nézet kinyilvánítása, de az alkoholos fogyasztás is szigorú szabályozás mellett engedélyezett és csak bizonyos engedéllyel és helyen lehet, javasolt. Erről a katari világbajnokság biztonsági vezetője, Al Ansari nyilatkozott a média részére.

Al Ansari így folytatja: „Ha jegyet veszel, az egy futballmérkőzésen való részvétel, nem pedig a demonstráció. Szóval ne gyere és ne sérts meg egy egész társadalmat. A világbajnokság 28 napjára nem változtathatunk törvényeken vagy valláson.

 

Abdullah Al Ansari, a 2022-es Katarban rendezett világbajnokság  biztonsági vezetője figyelmeztette az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) nézőket. Kerülniük kell szexualitásuk jeleit a nyilvánosság előtt, hogy tiszteletben tartsák az emírség konzervatív kultúráját, ahol „a szeretet nyilvános megnyilvánulásait rossz szemmel nézik”.

Fotó/ Szokodi László

„Ha egy szurkoló szivárványzászlót lenget a stadionban, és azt elveszik tőle, az nem azért lesz, mert meg akarjuk sérteni, hanem azért, hogy megvédjük – magyarázta szerdán. Ha nem tesszük, egy másik szemlélődő megtámadhatja. Ha ki akarja fejezni álláspontját az LMBT üggyel kapcsolatban, tegye ezt egy olyan társadalomban, ahol ezt elfogadják. 

Felvehetünk bármilyen ruhát? DEHOGY

Katar egy kis sivatagi félsziget a Perzsa-öbölben, Szaúd-Arábiával szomszédos, és szinte egész évben süt a nap és meleg (vagy nagyon meleg). A nappali hőmérsékletnek 20 és 30 fok között kell ingadoznia a világbajnokság ideje alatt (november 21. és december 18. között), és összesen több mint egymillió látogatóra számítanak a bajnokság ideje alatt. Bár a katari törvények nem tartalmaznak szigorú öltözködési szabályokat, és a szabályok liberálisabbak a külföldiek számára, vannak kormányzati „iránymutatások” a „józan illemhez”, tiszteletben tartva a helyi szokásokat, hogy megakadályozzák a kíváncsi tekinteteket vagy a bennszülöttek megsértésének kockázatát.

A jelenleg nagyon divatos mini rövidnadrágok, szűk nadrágok vagy egyéb crop topok ezért kerülendők a közterületeken. A hatóságok – különösen a közösségi oldalakon keresztül – ösztönzik a „vállakat és térdeket fedő ruházat viselését, mind a férfiak, mind a nők számára” ünnepi rendezvényeken vagy a bevásárlóközpontokban (nyilvánvalóan légkondicionált), amelyek nagy számban fordulnak elő Dohában és perifériáján.

Úszhatnak-e nők bikiniben? IGEN, DE

A már említett öltözködési szabályok szerint ezért a nyilvános strandokon erősen nem ajánlott fürdőruha vagy bikini viselése, ahol a nők hosszú rövidnadrágot és pólót viselhetnek az úszáshoz. A medence melletti bikiniben vagy egy nemzetközi szállodalánc privát strandján viszont sokkal könnyebben barnulhatsz majd.

  • Sportági szinten vita alakult ki 2021 februárjában egy dohai női strandröplabda-bajnokság (a Katara Kupa) alkalmából. Kezdetben a versenyszabályok előírták, hogy a játékosok nem játszhatnak bikiniben, hanem „a hivatalos női felső és térdig érő rövidnadrág alatt rövid ujjú pólóban” . A „helyi kultúra és hagyományok tiszteletben tartása érdekében” ” . A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) azzal a fenyegetéssel szembesült, hogy bojkottálja az eseményt, és közbelépett a korlátozások megszüntetése érdekében.

Képesek lesznek megjelenni a melegek társukkal? DEHOGY

A Katarban érvényben lévő erős társadalmi és vallási ellenőrzés a szentimentális és szexuális életet is érinti: általában tilos a szeretet nyilvános kifejezése. Még akkor is, ha paradox módon megtörténik, hogy kézen fogó férfiakat látunk, amelyek a barátság vagy védelem jele, Afrikában vagy Ázsiában is jelen vannak, de a nyugati társadalmak nem szoktak hozzá… „Mi egy toleráns és konzervatív ország vagyunk .” – összegzi Nasszer al-Khater, a Qatar 2022 vezérigazgatója, aki megerősíti, hogy a kis emírség „elkötelezi magát amellett, hogy a verseny mindenki számára nyitott legyen, vallástól, fajtól, nemtől és szexuális irányultságtól függetlenül .

De Katarban a férfiak közötti szex továbbra is akár hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A Büntető Törvénykönyv 296. cikke azt is kimondja, hogy „egy férfit bármilyen módon – beleértve a csábítást is” – szodómia vagy kicsapongás elkövetésére vezetni vagy arra ösztönözni , „férfit vagy nőt provokálni vagy elcsábítani, … erkölcstelen vagy jogellenes cselekmények elkövetése céljából bűncselekménynek minősül, amely elméletileg egy évtől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Lehetséges-e pro-LMBTQIA+ jelet megjeleníteni? INKÁBB NEM

Az Associated Press által április elején készített interjút a Qatar 2022 biztonsági főnöke, Abdullah al-Ansari tábornok nagyon világosan fogalmazta meg a nem normatív szexuális irányultság és a nemi identitás népszerűsítésével kapcsolatban a bolygótorna alkalmával.

Fotó/ Szokodi László

 Ha nem tesszük, egy másik szemlélődő megtámadhatja. Ha ki akarja fejezni álláspontját az LMBT üggyel kapcsolatban, tegye azt egy olyan társadalomban, ahol elfogadják […] , de ne jöjjön azzal, hogy megsérts egy egész társadalmat .

Az érzékeny témával kapcsolatos kérdésekre a FIFA más hangnemet fogadott el. Papíron azt mondja, „biztos abban, hogy minden szükséges intézkedés megtörténik annak érdekében, hogy az LMBTQI + szurkolók és szövetségesei barátságos és biztonságos környezetben élvezhessék a tornát, mint mindenki más” . Ezen túlmenően a testület kifejti, hogy „a versenyben részt vevő összes személyzetet, beleértve a köz- és magánbiztonsági erőket is, kiképezte arra, hogyan végezze el feladatait megkülönböztetéstől mentesen” . Azt is hozzáteszi, hogy „rendszereket vezetett be a homofóbia, bifóbia, transzfóbia és más diszkriminatív gyakorlatok stadionokon belüli és kívüli eseteinek azonosítására és kezelésére” .„panaszmechanizmus, amelynek segítségével minden aggályt jelenteni lehet a FIFA-nak, és az érintett csapatok megválaszolhatják azokat” .

Fogyaszthatnak-e majd alkoholt a szurkolók? IGEN, DE

Fotó/ Szokodi László

Katar szigorúan szabályozza az alkohol árusítását és fogyasztását, ami általában csak engedéllyel rendelkező bárokban és éttermekben megengedett, különösen a nemzetközi szállodákban. Ha poggyászában alkoholos üvegeket visz (például beszállás előtti vámmentes vásárlás után), azokat a repülőtéri rendőrség lefoglalja, miután leszáll Dohában. A nyilvános helyben történő fogyasztás és ittasság szintén bűncselekmény, amelyet a helyi törvények büntetnek.

Az emírség azonban felügyeli ezeket a gyakorlatokat a világbajnokság alatt, és a FIFA „zászlaja” alatt bizonyos területeken módosítja szabályait; A Budweiser, az instancia egyik nagy partnere, a verseny hivatalos sörtámogatója. Fogyasztására „dedikált helyeken” lesz lehetőség – közölte a szervezőbizottság. A FIFA a maga részéről elmagyarázza nekünk, hogy „a helyi kultúra tiszteletben tartása mellett ki kell elégíteni azoknak az igényeit, akik alkoholos italt szeretnének inni. De ezen a területen még semmi sincs pontosan elcsavarva. „A verseny egyes területeiről, beleértve a hivatalos FIFA-oldalakat (és a szurkolói zónákat), a megfelelő időben további információk állnak majd rendelkezésre.”, jelzi a világtestet. Másrészt a legkiváltságosabbak már fixek: a „hospitality.fifa.com” oldal egy vagy több meccsre kínál csomagokat – az árak 950 és… 261 000 dollár között (azaz 930 és 255 000 euró között) -, beleértve a sört is. , bort vagy akár pezsgőt vagy más „prémium” szeszes italt, mértékkel, fogadósátrakban vagy a stadion boxok exkluzív kényelmében fogyasztható.

Forrás/ L’équipe ( A szöveg egy része)

A FIFA előzetes szurkolói jegyigénylésre már több. mint egymillió szurkoló jelezte, hogy kilátogat az idei  katari labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseire.

Borítókép/ Szokodi László

A következő katari labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos beszámolóban a szállással, utazással kapcsolatos infókat osztom majd, meg veletek.

Hírlevél

Powered by Live Score & Live Score App
Powered by Live Score & Live Score App